Πόσο καταφέρνετε να «απολαμβάνετε τη στιγμή;» Να γεύεστε πλήρως τα θετικά γεγονότα που προκύπτουν στη ζωή σας;

Ένας από τους πιο σύγχρονους κλάδους της Ψυχολογίας, η Θετική Ψυχολογία, έχει ξεκινήσει να μελετάει αναλυτικά τις παραπάνω ικανότητες. Ο όρος στα Αγγλικά είναι savoring και σημαίνει την ικανότητα να στέκεται κανείς και να απολαμβάνει, να γεύεται τις χαρές, την ομορφιά, τις καλές στιγμές κι αυτή την απόλαυση να την εσωτερικεύει και να γίνεται απόθεμα από θετικά συναισθήματα που τον συντροφεύουν και αυξάνουν την ικανοποίηση του από τη ζωή, την ευτυχία του. Πράγματι, εμπεριστατωμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που το καταφέρνουν αυτό είναι πολύ πιο ευτυχείς από τον μέσο όρο.

Μία απλή άσκηση για να δοκιμάσετε να αυξήσετε την ικανότητα να απολαμβάνετε και να γεύεστε τη ζωή σας πλήρως είναι η ακόλουθη ( Bryant,F.Veroff,J. 2007): Για μία εβδομάδα, προγραμματίστε και κάντε μία «καθημερινή παύση» διάρκειας 20 λεπτών. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι μία βόλτα, να καθήσετε να πιείτε τον καφέ σας πριν ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένεια, να σταματήσετε σε ένα ωραίο καφέ για έναν εσπρέσσο, να κάνετε ένα αφρόλουτρο αργά τη νύχτα, οτιδήποτε μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα που θα σας δώσει χαρά και θα το απολάυσετε. Σίγουρα, ο χρόνος σας πιέζει, όπως τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά 20 λεπτά την ημέρα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να πετύχει ακόμη και ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος αν το αποφασίσει.

Α. Την ώρα που θα έχετε τη μίνι- παύση σας προσπαθήστε να βάλετε στην άκρη έγνοιες και αγχωτικές σκέψεις και να συγκεντρωθείτε μόνο σε αυτό που κάνετε.

Β. Την ώρα που το κάνετε προσπαθήστε να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε καθαρά κάθε ερέθισμα ή αισθητηριακή εμπειρία που τη βιώνετε ως θετική: νιώστε τη μυρωδιά, κλείστε τα μάτια σας, παρατηρείστε τα χρώματα, ακούστε τα λόγια που λέγονται και προσπαθείστε να τα «κλείσετε» στη μνήμη σας.

Γ. Στο τέλος της «καθημερινής σας παύσης», προγραμματίστε αυτή της επόμενης ημέρας και αρχίστε να την «ονειρεύεστε». Στο τέλος της μέρας ξανασκεφτείτε τη στιγμή και ξαναθυμηθείτε οτιδήποτε απολαύσατε.

Δ. Στο τέλος της εβδομάδας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να θυμηθείτε τις θετικές στιγμές παύσης όλης της εβδομάδας. Συγκρίνετε το πως νιώσατε αυτή την εβδομάδα με την προηγούμενη όπου δεν είχατε καθιερώσει αυτή την τελετουργία. Με βάση τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών θα πρέπει τη συγκεκριμένη εβδομάδα να είχατε καλύτερη διάθεση και να ήσασταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή σας εν συνόλω.

Δοκιμάστε το!

Bryant,F. ,Veroff,J.(2007). Savoring. A New Model of Positive Experience. London, Lawrence Erlbaum Associates Publishers

Περισσότερα Νέα