Επιστροφή από τις διακοπές: Αναστοχασμοί. 

Της Άννυς Μπενέτου*

Επιστρέψατε από τις διακοπές σας;  Πώς περάσατε;  Πώς νιώθετε τώρα;

Μία συνηθισμένη απάντηση σε αυτές τις συνηθισμένες  ερωτήσεις είναι το συνηθισμένο « Καλά περάσαμε. Τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…». Συνειδητά έγραψα τρεις φορές τη λέξη «συνηθισμένο» στην παραπάνω πρόταση για να τονίσω ότι στόχος αυτού του άρθρου είναι ακριβώς αυτός: να σας βγάλει από τις ερωτήσεις ( αλλά και τις απαντήσεις) που κάνετε στον εαυτό σας χωρίς να τις πολυσκέφτεστε και χωρίς να τις πολυαναλύετε. Θα ήθελα για λίγο να σκεφτείτε πιο συνειδητά το πώς περάσατε στις διακοπές σας φέτος και το πώς νιώθετε τώρα.

Συχνά, κάνουμε  επιλογές για διάφορες στιγμές της ζωής μας χωρίς να δώσουμε τη βαρύτητα που χρειάζεται. Ή μπορεί να δώσουμε βαρύτητα αλλά χωρίς τον απαραίτητο ψυχολογικό αναστοχασμό. Για τις διακοπές μπορεί για παράδειγμα να ψάξουμε πολύ για το καλύτερο κατάλυμα, τον πιο ωραίο προορισμό και την καλύτερη θέση στην ταβέρνα αλλά να έχουμε ξεχάσει να αναζητήσουμε τι έχουμε ανάγκη, τι είναι το καλύτερο για μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να μην έχουμε επίγνωση τι είδους ανάπαυλα πραγματικά χρειαζόμαστε.end of summer

Επιστρέφοντας άρα στο ένα από τα ερωτήματα για το αν περάσατε καλά ή όχι σας προτρέπω να το  ψάξετε λίγο παραπάνω. Σταθείτε για λίγο σε αυτά που σας βοήθησαν να χαλαρώσετε και να νιώσετε όμορφα και σημειώστε όλα όσα σας «κλέβουν» ενέργεια και δεν βοήθησαν οι διακοπές να είναι αληθινά διακοπές. Συχνά οι άνθρωποι μοιάζει να ξεχνούν. Σαν να μην θυμούνται ότι αυτή η παρέα, αυτός ο τόπος, αυτή η διαμονή δεν τους κάνει να περνάνε όμορφα. Και έρχεται η επόμενη χρονιά και θα ξαναπάνε διακοπές στο ίδιο μέρος με τους ίδιους ανθρώπους παρότι το συναίσθημα που έμεινε από την προηγούμενη φορά είναι απλά χλιαρό.

Σας προσκαλώ  λοιπόν να αναστοχαστείτε σε βάθος για τις διακοπές σας φέτος και να καταγράψετε στη μνήμη σας τι ήταν αυτό που πήγε καλά και τι όχι. Φτιάξτε ένα υποθετικό σενάριο όπου κάποια πράγματα θα τα κάνατε αλλιώς και μην το ξεχάσετε στο επόμενο τριήμερο που θα σχεδιάσετε. Οι ψυχολόγοι λέμε ότι αν άλλο νιώθεις και άλλο κάνεις, άλλο θέλεις και αλλού είσαι, η ασυμφωνία του «μέσα με το έξω» τέλος πάντων, δημιουργεί ψυχική αναταραχή με επακόλουθο κακή διάθεση ή/και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Σας αρέσει το βουνό ή η θάλασσα; Ή μήπως και τα δύο;

Θέλετε κοσμικές εξόδους ή κάτι πιο ήσυχο; Ή μήπως έχετε ανάγκη και το ένα και το άλWhat I learnedλο κατά περίπτωση;

Ποιοι άνθρωποι μοιράζονται μαζί σας παρόμοια ενδιαφέροντα στις διακοπές και ποιοι όχι; Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε την παρέα των μεν και να αποφύγετε τους δε;

Πού μείνατε; Με ποιους μείνατε; Τι θα αλλάζατε στην επιλογή διαμονής σας;

Ποιες στιγμές από τις φετινές διακοπές αναπολείτε με θετικά συναισθήματα; Ποιες σας αφήνουν μία ουδέτερη και ποιες μία δυσάρεστη γεύση;

Θα μου πείτε «τόση ανάλυση πια»; «Ε, ναι»,  θα απαντήσω. Γιατί αλλιώς σημαίνει ότι συνειδητά αφήνετε τη ζωή σας και τις πολύτιμες διακοπές σας στον «αυτόματο πιλότο». Και εδώ, σας καλώ να γίνετε εσείς ο οδηγός στο όχημα της ξεκούρασης σας, της χαλάρωσης σας, της ηρεμίας σας.

Διακοπές σημαίνει «διακόπτω», σημαίνει αναψυχή και ένας ουσιαστικός στόχος δεν θα ήταν απλά να φύγουμε μακριά από το σπίτι ή/και τη δουλειά  αλλά να βοηθήσουμε τόσο το σώμα όσο  και την ψυχή μας να ξεκουραστεί αληθινά.

Κι αν αποκτήσετε την επίγνωση που χρειάζεται για «διακοπές ψυχής» θα μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο ερώτημα «Πώς νιώθετε τώρα που γυρίσατε;».

 

*Η Άννυ Μπενέτου (Msc, Phd) είναι συνιδρύτρια του κέντρου Έρεισμα-flourishing lives  και ασχολείται με τη θετική και τη συμβουλευτική ψυχολογία.

Περισσότερα Νέα